Kip met champignons en aardpeerpuree

stacks_image_350_1Bak een sjalot even aan, en voeg er dan een paar schijven gember, een portie vastkokende aardappelen ook in schijven, en enkele gesneden aardpeerknollen bij. Eventueel ook wat zout. Laat dit met gesloten deksel gaar stoven en stamp dan tot puree.

Bak de vleugels en de poten van de kip mooi bruin, voeg de champignons toe, en degaceer met witte wijn. Laat dit een kwartier sudderen,  voeg dan ook de kipfilets toe, en laat verder garen. Breng op smaak met peper en zout, en dien op met de aardpeerpuree.

seizoenstip : kweepeer

Eind september is er een speciaal soort fruit op de markt. De kweepeer! De naam is misleidend, want we kunnen een kweepeer niet gewoon uit het vuistje eten zoals een gewone peer.

Kweeperen moeten altijd eerst gekookt worden om ze zacht en eetbaar te maken. Bij de eerste koude dagen is kan het hele huis heerlijk geuren als je ze laat pruttelen op de stoof. Ze mogen gerust een uur koken in ruim water. Daarna kan je het afkooksel gebruiken om gelei te maken.
Je kan het afkooksel ook meenemen als je je eigen appels en peren gaat laten persen in de fruitburght.(= onze appelboer op de markt) Heerlijk!

Kweeperen zouden zeer weldoend zijn voor de darmen, volgens getuigenissen van klanten bevorderen ze een betere vertering en helpen ze bij hardnekkige diarree.

seizoenstip : stoofpot

Nu de winter voor de deur staat, en men dreigt met stroomonderbrekingen, brandt bij veel gezinnen de stoof weer. Tijd voor stoofpotjes dus! Ze kunnen gerust ook op een gewone keukenplaat, op een heel zacht vuur.
Traditioneel kennen we in Vlaanderen vooral stoofvlees en hutsepot. Hiervoor vindt je alle ingrediënten op onze markt.

Tip : probeer deze eens als afwisseling : lamsstoofpot

Bak 800g lamsvleesstukken, samen met een gesneden ui en een gesneden wortel en een paar teentjes look,aan in hete boter. Bestrooi met wat suiker, en laat even karameliseren. Voeg twee lepels bloem toe en daarna enkele in 4 gesneden tomaten. Kruid met peper,zout,laurier en thijm. Laat zeker een heel uur sudderen. Dien op met een meergranenboterham en versgesneden tomaten.

seizoenstip : druiven

Vanaf half augustus verschijnen de echte Belgische druiven weer op onze boerenmarkt!

Onze tafeldruiven hoeven eigenlijk geen recept : je eet ze gewoon zoals moeder natuur ze ons aanbied.
Druiven smaken heerlijk als tussendoortje, bij het aperitief of in een fruitsalade. Ze zijn ook lekker bij een kaasschotel. Zelfs in warme gerechten met vlees, vis of gevogelte kan je ze verwerken. De mooie kleuren van druiven maken ze ook zeer geschikt als garnering.
Druiven staan in de top 10 van de gezonde voeding : ze zijn daarom ook het ideale geschenk voor een ziekenbezoek!

Tip : wil je nog eens genieten van buitenlandse druiven, doe dat dan voor je de Belgische hebt geproefd : eenmaal je de smaak te pakken hebt van een inlandse druif, wil je nooit nog andere!

seizoenstip : asperges

Een van onze eerste verse groenten na de lange winter, zijn de asperges. Een heerlijker paasmenu kan men zich niet wensen.
De eenvoudigste manier om ze klaar te maken is gekookt, uitgelekt en dan opgediend met vers gesmolten hoeveboter. Dien hierbij beetgare bintjesaardappelen op en een zacht gekookt eitje. De hoeveboter kan naar smaak gemengd worden met fijn gesneden voorjaarskruiden : peterselie, citroenmelisse, postelijn, bieslook, pijpajuin,radijsblaadjes,…
Ook lekker bij asperges zijn : rauwe hesp, gekookte hesp, biefstuk, schapekoteletten, blinde vink.

Tip : maak van het kookvocht een lekkere soep door het te mengen met een klare bouillon, of er een roomsoep van te maken.

Dien ze op met wat peterselie en een geutje verse room. De restjes asperge zijn dan weer ideaal om s’ anderendaags in een slaatje met rauwe groenten te mengen.

seizoenstip : tulpen

Willem Emmink zong al in 1957 : “als de lente komt, dan stuur ik jou Tulpen uit Amsterdam”. Tegenwoordig moet je niet meer naar Amsterdam, en ook niet meer zo lang wachten…
Als het weer wat mee zit , kan je al in januari genieten van de eerste lentekriebels door een bos tulpen in huis te halen! Ze zijn er in zo veel kleuren, dat je er zeker kan vinden die passen bij jouw interieur.

Tip : Tulpen leven : als je ze in een vaas zet, groeien ze nog een paar dagen verder.Knip ze dus een beetje korter in, zodat je boeket later niet omvalt. Ze draaien zich ook naar het licht!
Tulpen kunnen ook gerust een aantal uren zonder water, ze zetten zich daarna mooi weer recht.

seizoenstip : boterham met plattekaas

In de lente komen de dieren weer uit de stal. Zij eten dan volop van het malse gras. Daarom heb je dan de beste hoeveboter en de beste verse kazen, van koemelk of van geitenmelk.

Plattekaas smaakt het lekkerst wanneer je een dikke laag legt op een snee bruin brood.(lichtbruin,volkoren,meergranen,…). Eerst naar believen de boterham smeren met hoeveboter, dan de plattekaas, peper uit de molen en daarna garneren met verse lentegroenten.
Een boterham met plattekaas is niet alleen lekker met ajuin,radijs of tomaat. Versier in de zomer ook eens met aardbeien, kersen of frambozen : heerlijk verfrissend!

Tip : Bij de seizoenstip van rabarber staat nog een recept voor een dessert met plattekaas.

seizoenstip : kropsla

Sla is nog moeilijk weg te denken uit ons menu, ze is meestal de basis van elke koude salade . Vooral als de eerste warme dagen er aan komen krijgen we er trek in.
Kropsla is eenvoudig te bereiden en vlug klaar. Je hoeft ze alleen te wassen, te drogen en daarna naar believen in grote of kleine stukjes te scheuren. Afwisseling krijg je door er verschillende sausjes of mayonaise bij te voegen, of met andere slasoorten te combineren.
Vaak wordt vergeten dat sla ook warm lekker is. Je kan sla stoven zoals andijvie, of toevoegen aan allerhande soepen.

Tip : overgiet je sla met knapperig gebakken spekreepjes en lauwe vinaigrette.

seizoenstip : spinazie

Spinazie is een van de eerste groenten in de lente. Ze wordt al gezaaid als het nog koud is, maar begint pas goed te groeien bij de eerste warmte.
Spinazie wordt meestal gestoofd met het restwater van de laatste spoelbeurt (Spinazie van buiten kan vuil zijn na een fikse regenbui).
Je kan ze echter ook stoven met wat boter, wokken, of zelfs jonge blaadjes rauw tussen de sla snipperen.

Tip : recept van een vaste klant op de boerenmarkt :
Snij kippenfilets in hapklare stukken.
Bak de stukjes kip in een grote wokpan aan alle kanten.
Spoel de spinazie en voeg ze bij de kippenfilets.
Sluit de wok en laat stoven tot de spinazie en de kip gaar zijn.(af en toe roeren)
Leg dan bovenaan enkele blokjes Bettekaas en laat nog een minuutje met gesloten deksel nagaren.
Roeren en klaar! Je kan hierbij een aardappelpuree (van Bintjes) serveren.

seizoenstip : rabarber

Rabarber kan geoogst worden van maart tot augustus. De jonge stelen kunnen ongeschild gebruikt worden en hoeven dan niet veel suiker. Oudere stelen bevatten meer oxaalzuur.
Rauwe rabarber is een verfrissend tussendoortje. Snijd hiervoor de stengels in stukken en doop ze in een beetje suiker of zoetstof. Probeer ook eens in een beetje zout!
Rabarber kan verwerkt worden in compote, confituur, sap of sorbet; of als vulling voor lekkere taart.
Tip : rabarberdessert :

Was ongeveer 1 kg rabarber en snijd de stelen in stukken van 2cm.
Laat ze in een afgesloten pan met wat water in een paar minuten gaar stoven.
Voeg suiker bij naar smaak. Bereid een siroop van 250ml appel-pompelmoessap met 125gr suiker.
Klop 200gr plattekaas luchtig en voeg naar smaak siroop toe.
Doe de rabarbermoes in glazen en schep de plattekaas erover uit.
Smakelijk!